21/6/12

Θερινό Ηλιοστάσιο σήμερα. Καλό Καλοκαίρι!


Σήμερα, αρχή του Θερινού Ηλιοστασίου, αρχίζει στο ημισφαίριό μας το Καλοκαίρι, κατά το ημερολόγιο της Φύσης. Αυτές οι μέρες είναι γιορτινές, κατά την διαχρονική πανάρχαια αγροτική παράδοση του λαού μας.
 
Αρχαίες γιορτές σχετικές με τις θερινές τροπές του Ηλίου. Ο μήνας Ιούνιος ονομαζόταν στην αρχαιότητα Σκιροφορίων από τα Σκιροφόρια. Οι Αθηναίοι, εκτός από τις πυρές, στις 12 Σκιροφοριώνος γιόρταζαν το θερινό ηλιοτρόπιο. Ο ιερεύς του Ηλίου με την ιέρεια της Αθηνάς και του Ποσειδώνα πήγαιναν να θυσιάσουν στο Θεό Ηλιο κρατώντας πολύχρωμες ομπρέλες (σκίρα) κι από κει τα Σκιροφόρια. Ο ιερέας του Ηλιου κρατάει Ηλιοτρόπιον, φοράει μίτρα απαστράπτουσα και χρυσή ακτινωτή μάσκα υποδυόμενος τον θεό. 

Οι αρχαίοι γύρω από τις καθαρτήριες πυρές που άναβαν στο Αστυ την ίδια μέρα των τροπών του Ηλίου έλεγαν: «Εφυγον κακόν, εύρον άμεινον».


Χριστιανικές γιορτές των Ηλιοτροπίων. Ενώ στις 25 Δεκεμβρίου γιορτάζονται οι χειμερινές τροπές του Ηλιου (Χριστούγεννα), έξι μήνες μετά, στις 24 Ιουνίου, γιορτάζονται οι θερινές του τροπές, μαζί με το «Γενέθλιον» Ιωάννου του Προδρόμου (24 Ιουνίου). Το γενέθλιο συμπίπτει με τις θερινές τροπές του ηλίου. Στις 24 τ' Αη Γιαννιού του Λιοτροπιού (Κύθνος) ή Λιτροπίου (Κύμη) ή Αλιτροπιού (Λέσβος) τραγουδούν: «Ο Ηλιος τρέμει, γυρίζει σαν τροχός, είναι θαμπερός». 

Ο άγιος λέγεται Λαμπαδάρης (Αθήνα) ή Λαμπροφόρος (Κύπρος). Στις 23, την παραμονή, ανάβουν φωτιές και πηδάνε πάνω απ' αυτές λέγοντας: «Αφήνω το κακό, πάω στο καλό».

Καλό Θερινό Ηλιοστάσιο, καλό καλοκαίρι, καλές σοδειές σε όλους τους Έλληνες.