16/8/12

Ένα πολλαπλό έγκλημα στις Πλαταιές


Κατόπιν φρικώδους καταγγελίας που δεχθήκαμε, κλιμάκιο της Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας με τον βουλευτή Νίκο Μίχο μετέβη επειγόντως, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, σε σταβλικές εγκαταστάσεις στις Πλαταιές Βοιωτίας. Οι εγκαταστάσεις κάποτε φιλοξενούσαν δεκάδες άλογα, βοειδή, αγριογούρουνα, κατσίκια κλπ. Εγκαταλείφθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους στην φροντίδα ενός αλβανού, ο οποίος -αφού πούλησε όσα ζώα μπόρεσε- χρησιμοποίησε μέρος του χώρου ως αποθήκη παράνομης δασικής ξυλείας, ενώ στους υπόλοιπους χώρους τα εναπομείναντα ζώα πέθαιναν μαρτυρικά από πείνα και δίψα. Οι συναγωνιστές, που εστάλησαν την προηγούμενη να ελέγξουν την ακρίβεια της καταγγελίας, ανέφεραν δεκάδες πτώματα και σκελετούς βοειδών εντός των στάβλων, 3 επιζώντα άλογα σε αθλία κατάσταση, 3 τρομοκρατημένα γελάδια, έναν εριστικό αλβανό και απρόθυμες τοπικές αρχές.



Η βαριά οσμή της σήψης πτωμάτων μας χτύπησε πλησιάζοντας. Ο πρώτος χώρος που είδαμε ήταν η προσεγμένη παράνομη αποθήκη ξυλείας, με περίπου 50 τόνους φρεσκοκομμένων άγριων δέντρων. Τα άλογα άρχισαν να χλιμιντρίζουν απεγνωσμένα με το που μας άκουσαν και βαλθήκαμε να ψάχνουμε να τα βρούμε.


Ο περίβολος ήταν σπαρμένος οστά και κομμάτια δέρματος ζώων. Οι στάβλοι άδειοι, με εμφανή σημάδια συρσίματος και σκόρπια οστά. Κάποιοι μετέφεραν τις σωρούς των νεκρών ζώων εκτός των εγκαταστάσεων.


Βρήκαμε τα τρία άλογα σε τραγική κατάσταση, σε απόμερα boxes, με στρωμνές βρώμικες και με σκόρπια οστά - τα προηγούμενα άλογα που έμεναν εκεί δεν τα είχαν καταφέρει.


Τους βάλαμε τροφή, που είχαμε φέρει μαζί μας, τα ποτίσαμε, τα χαϊδέψαμε και συνεχίσαμε τον έλεγχο του χώρου, καλώντας παράλληλα την αστυνομία.


Εντοπίσαμε μια οικογένεια αγριεμένων βοειδών, ελληνικής φυλής, σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση απ' τα άλογα. Τους βάλαμε επίσης τροφή και νερό, ενώ ο βουλευτής συνέχιζε την προσπάθεια κινητοποίησης ενός υποστελεχωμένου αστυνομικού τμήματος ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο...


Ακολουθήσαμε τα ίχνη συρσίματος, εκτός των στάβλων, ψάχνοντας τις σωρούς των νεκρών ζώων. Και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ακόμη έγκλημα. Αυτή τη φορά εναντίον της δημόσιας υγείας.


Πρόχειρα καλυμένα με αχυρόμπαλες, στη ρεματιά δίπλα στις εγκαταστάσεις που οδηγεί τα νερά των βροχών στις καλλιέργειες της περιοχής, νεκρά βοειδή και άλογα σε αποσύνθεση.



Κατεβαίνοντας στην κοίτη της ρεματιάς, όλο και περισσότερα πτώματα, θαμμένα και μισοθαμμένα κάτω από χώματα και σκουπίδια.


Παντού σωροί και σκελετοί, αποδεικνύοντας ένα διαρκές έγκλημα πολλών μηνών.


Ο αλβανός "τσαμπουκάς" άφαντος. Αντ' αυτού εμφανίστηκε ένας ελληνόφωνος "επιχειρηματίας", με ακριβό τζιπ με βουλγάρικες πινακίδες, ο οποίος άρχισε απειλώντας και κατέληξε παρακαλώντας να πιστέψουμε ότι είναι άσχετος. Η αστυνομία έφτασε τελικά με σεβαστό αριθμό ανδρών, υπό του διοικητή του αρμοδίου αστυνομικού τμήματος, και ανέλαβε την υπόθεση, καλώντας αστυκτηνίατρο, δασαρχείο και εισαγγελέα.

Ασκήθηκε αυταπαγγέλτως δίωξη κατά του αλβανού εγκληματία. Με εντολή εισαγγελέως, κατασχέθηκαν τα επιζώντα ζώα και ανέλαβε, ως μεσεγγυητής, την μεταφορά και την ευθύνη τους ο βουλευτής Νίκος Μίχος. Στο αστυνομικό τμήμα δώσαμε τις σχετικές καταθέσεις και αποχωρήσαμε, αφού κανονίσαμε να φροντίζουν καθημερινά τα ζώα συναγωνιστές της περιοχής, μέχρι να τα μεταφέρουμε. Βιντεοσκοπημένο υλικό, στοιχεία και πρόσωπα, θα κατατεθούν στη δικογραφία, την εξέλιξη της οποίας θα παρακολουθούμε, όπως επίσης και τις ενέργειες για τον καθαρισμό της περιοχής από τα νεκρά ζώα. 

ΥΓ: Τα ζώα που επέζησαν του μαρτυρίου θα μεταφερθούν το συντομότερο δυνατόν στο αγρόκτημα της τοπικής μας, όπου θα λάβουν την αγάπη και φροντίδα που αξίζουν.



Bonus: Κατά την επιστροφή μας στη Χαλκίδα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε πολλές εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, ινδούς να συγκεντρώνονται έξω απ' τη Θήβα για κάποια τελετή τους. Σχετικό βίντεο βρήκαμε ΕΔΩ.