29/8/12

Να χτίσουμε μια ύπαιθρο για ένα κίνημα επιστροφής


Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών, αντιλαμβάνεται πως ο γιγαντισμός των αστικών κέντρων με την ταυτόχρονη ερήμωση και αδιαφορία για την ύπαιθρο, έχουν οδηγήσει σε ανισορροπία στην ίδια την ανάπτυξη της χώρας- χωρίς βέβαια να ξεχνούμε την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις τσιμεντουπόλεις. Αυτό το μείζον πρόβλημα που «πνίγει» εδώ και δεκαετίες την ελληνική επικράτεια, είναι καιρός να βγει στην επιφάνεια και να συζητηθεί.

Η Ευβοϊκή ενδοχώρα έχει νιώσει τις συνέπειες αυτής της εγκατάλειψης, της αδιαφορίας, της αποδιοργάνωσης του κοινωνικού ιστού, που ο συγκεντρωτισμός και η έντονη αστικοποίηση των τελευταίων πενήντα χρόνων έχουν προκαλέσει.

22/8/12

Επί 3 μήνες βοθρολύματα σε δρόμο στο Δήλεσι


Στο Δήλεσι, στη διασταύρωση των οδών Αγίου Γεωργίου και Αυλίδος έχει σπάσει -μήνες πριν- κάποιος αγωγός βοθρολυμάτων, με αποτέλεσμα τα λύματα να τρέχουν στο δρόμο και οι κάτοικοι της περιοχής να είναι αναστατωμένοι από την αφόρητη δυσοσμία και από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

21/8/12

Το άλογο


Όταν σ’ αυτόν τον κόσμο βρει ο άνθρωπος:
Αρχοντιά χωρίς έπαρση,
Φιλία χωρίς φθόνο,
Ομορφιά χωρίς ματαιοδοξία,
Χάρη πλεγμένη με μύες,

Δύναμη περιορισμένη από ευγένεια, 
που υπηρετεί χωρίς δουλικότητα,
που μάχεται χωρίς εχθρότητα…
Τότε, κυρίες και κύριοι, βρήκε το ΑΛΟΓΟ.

18/8/12

Η διάσωση των αλόγων των Πλαταιών

Τα τρία άλογα που "υιοθετήσαμε", με εισαγγελική εντολή, μετά την παρέμβασή μας

Αυτή η φοράδα είναι η πιο ταλαιπωρημένη
Ο νεαρός επιβήτορας ελληνικής φυλής έχει ακόμη αντοχές

Η δεύτερη φοράδα δείχνει να καταλαβαίνει τα πάντα

Η πρώτη απόπειρα μεταφοράς τους την επόμενη μέρα, 16/8:

Πρώτη φορά έξω απ' το box

Υπήρξε αποτυχημένη. Μόνο ο αρσενικός ανέβηκε επιτυχώς στο φορτηγό, που ως σκληροτράχηλης ελληνικής φυλής βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και έχει σταθερότερο πάτημα. Οι ιπποδρομιακές φοράδες αρνήθηκαν να πατήσουν έστω τη ράμπα, ακόμη και όταν εκμηδενίσαμε την κλίση της. 


Επιστρέψαμε τα άλογα στο στάβλο και βάλαμε τροφή και νερό και στα γελάδια, που θα μεταφερθούν τελευταία.

Η δεύτερη και επιτυχής προσπάθεια (επαγγελματικής) μεταφοράς των αλόγων, στις 18/8:

Ένας εξαιρετικός οδηγός, με αγάπη και γνώσεις για τα άλογα
Στο νέο τους σπίτι

Ευχαριστούμε θερμά τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών, για τις συμβουλές, και τον ειδικευμένο μεταφορέα αλόγων κ. Βασιλείου, για τη συνδρομή του στην ασφαλή μεταφορά των αλόγων.  

16/8/12

Ένα πολλαπλό έγκλημα στις Πλαταιές


Κατόπιν φρικώδους καταγγελίας που δεχθήκαμε, κλιμάκιο της Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας με τον βουλευτή Νίκο Μίχο μετέβη επειγόντως, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, σε σταβλικές εγκαταστάσεις στις Πλαταιές Βοιωτίας. Οι εγκαταστάσεις κάποτε φιλοξενούσαν δεκάδες άλογα, βοειδή, αγριογούρουνα, κατσίκια κλπ. Εγκαταλείφθηκαν από τον ιδιοκτήτη τους στην φροντίδα ενός αλβανού, ο οποίος -αφού πούλησε όσα ζώα μπόρεσε- χρησιμοποίησε μέρος του χώρου ως αποθήκη παράνομης δασικής ξυλείας, ενώ στους υπόλοιπους χώρους τα εναπομείναντα ζώα πέθαιναν μαρτυρικά από πείνα και δίψα. Οι συναγωνιστές, που εστάλησαν την προηγούμενη να ελέγξουν την ακρίβεια της καταγγελίας, ανέφεραν δεκάδες πτώματα και σκελετούς βοειδών εντός των στάβλων, 3 επιζώντα άλογα σε αθλία κατάσταση, 3 τρομοκρατημένα γελάδια, έναν εριστικό αλβανό και απρόθυμες τοπικές αρχές.Η βαριά οσμή της σήψης πτωμάτων μας χτύπησε πλησιάζοντας. Ο πρώτος χώρος που είδαμε ήταν η προσεγμένη παράνομη αποθήκη ξυλείας, με περίπου 50 τόνους φρεσκοκομμένων άγριων δέντρων. Τα άλογα άρχισαν να χλιμιντρίζουν απεγνωσμένα με το που μας άκουσαν και βαλθήκαμε να ψάχνουμε να τα βρούμε.


Ο περίβολος ήταν σπαρμένος οστά και κομμάτια δέρματος ζώων. Οι στάβλοι άδειοι, με εμφανή σημάδια συρσίματος και σκόρπια οστά. Κάποιοι μετέφεραν τις σωρούς των νεκρών ζώων εκτός των εγκαταστάσεων.


Βρήκαμε τα τρία άλογα σε τραγική κατάσταση, σε απόμερα boxes, με στρωμνές βρώμικες και με σκόρπια οστά - τα προηγούμενα άλογα που έμεναν εκεί δεν τα είχαν καταφέρει.


Τους βάλαμε τροφή, που είχαμε φέρει μαζί μας, τα ποτίσαμε, τα χαϊδέψαμε και συνεχίσαμε τον έλεγχο του χώρου, καλώντας παράλληλα την αστυνομία.


Εντοπίσαμε μια οικογένεια αγριεμένων βοειδών, ελληνικής φυλής, σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση απ' τα άλογα. Τους βάλαμε επίσης τροφή και νερό, ενώ ο βουλευτής συνέχιζε την προσπάθεια κινητοποίησης ενός υποστελεχωμένου αστυνομικού τμήματος ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο...


Ακολουθήσαμε τα ίχνη συρσίματος, εκτός των στάβλων, ψάχνοντας τις σωρούς των νεκρών ζώων. Και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα ακόμη έγκλημα. Αυτή τη φορά εναντίον της δημόσιας υγείας.


Πρόχειρα καλυμένα με αχυρόμπαλες, στη ρεματιά δίπλα στις εγκαταστάσεις που οδηγεί τα νερά των βροχών στις καλλιέργειες της περιοχής, νεκρά βοειδή και άλογα σε αποσύνθεση.Κατεβαίνοντας στην κοίτη της ρεματιάς, όλο και περισσότερα πτώματα, θαμμένα και μισοθαμμένα κάτω από χώματα και σκουπίδια.


Παντού σωροί και σκελετοί, αποδεικνύοντας ένα διαρκές έγκλημα πολλών μηνών.


Ο αλβανός "τσαμπουκάς" άφαντος. Αντ' αυτού εμφανίστηκε ένας ελληνόφωνος "επιχειρηματίας", με ακριβό τζιπ με βουλγάρικες πινακίδες, ο οποίος άρχισε απειλώντας και κατέληξε παρακαλώντας να πιστέψουμε ότι είναι άσχετος. Η αστυνομία έφτασε τελικά με σεβαστό αριθμό ανδρών, υπό του διοικητή του αρμοδίου αστυνομικού τμήματος, και ανέλαβε την υπόθεση, καλώντας αστυκτηνίατρο, δασαρχείο και εισαγγελέα.

Ασκήθηκε αυταπαγγέλτως δίωξη κατά του αλβανού εγκληματία. Με εντολή εισαγγελέως, κατασχέθηκαν τα επιζώντα ζώα και ανέλαβε, ως μεσεγγυητής, την μεταφορά και την ευθύνη τους ο βουλευτής Νίκος Μίχος. Στο αστυνομικό τμήμα δώσαμε τις σχετικές καταθέσεις και αποχωρήσαμε, αφού κανονίσαμε να φροντίζουν καθημερινά τα ζώα συναγωνιστές της περιοχής, μέχρι να τα μεταφέρουμε. Βιντεοσκοπημένο υλικό, στοιχεία και πρόσωπα, θα κατατεθούν στη δικογραφία, την εξέλιξη της οποίας θα παρακολουθούμε, όπως επίσης και τις ενέργειες για τον καθαρισμό της περιοχής από τα νεκρά ζώα. 

ΥΓ: Τα ζώα που επέζησαν του μαρτυρίου θα μεταφερθούν το συντομότερο δυνατόν στο αγρόκτημα της τοπικής μας, όπου θα λάβουν την αγάπη και φροντίδα που αξίζουν.Bonus: Κατά την επιστροφή μας στη Χαλκίδα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε πολλές εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, ινδούς να συγκεντρώνονται έξω απ' τη Θήβα για κάποια τελετή τους. Σχετικό βίντεο βρήκαμε ΕΔΩ.